Ryby patří neodmyslitelně do našich jídelníčků. Chutnou rybu si můžete pořídit v prodejnách Diana Fish nebo i z pohodlí domova v e-shopu. Víte ale, jak s ní před zpracováním naložit? Dnes vám Diana poradí, jak rybu vybrat a jak ji nejlépe skladovat, aby si zachovala všechny kvality a chutě.
Jak vybrat dobrou rybu?
Při výběru ryby zapojte své smysly! Od zraku, přes čich, hmat i chuť.
Vždy kupujte již vykuchanou rybu. Od vnitřností se ryba kazí nejrychleji, proto kupujte pouze vykuchanou rybu.
Ryba musí být lákavá na pohled. Svěží barva, zdravé ploutve, červené žábry a jasné oči vám prozradí, že je ryba čerstvá.
Voňavá a zdravá na omak. Ryby mají specifickou vůni, tzv. „rybinu“ a tu hledejte u všech dobrých ryb. Dalším poznávacím znamením je hmat, kdy je maso pružné – po stisku se vytvoří důlek, který se po chvilce opět zacelí.
Jako poslední rozhoduje chuť. Pokud jste vybrali dobře, potvrdí váš dobrý výběr skvělá chuť!
Jak skladovat rybu?
Ideální varianta je, když rybu koupíte, přinesete domů a pustíte se do vaření. Ovšem, tato situace není vždy možná, proto se s Dianou podíváme na typy, jak nejlépe rybu uchovat a skladovat.
Teplota Syrové ryby skladujte v lednici při teplotě +4°C a zpracujte je nejdéle do 48 hodin. Pokud skladujete ryby v mrazáku, minimální teplota je -18°C.
Obal Diana balí při prodeji ryby do papíru, krabičky či igelitového sáčku. Tento obal je ideální pro přenos ryby domů, ale pro delší uchování v ledničce je lepší rybu zabalit do prodyšného materiálu (např. utěrka). Díky tomu se ryba nezapaří a maso si zachová své kvality.
Rozmrazování ryb Šetrné rozmrazování je klíčové pro zachování kvality masa. Nejlepším způsobe je nechat maso povolit v lednici, i když je tento způsob časově náročný.