17.2.2016

Okoun nilský

Okoun nilský  je snadno dostupná ryba narůžovělé barvy. Není to ale žádný drobeček, a proto je  jeho maso téměř bez kostí. Okoun je v kuchyni velmi oblíbený a stačí jenom lehce dochutit, aby vyniklo jeho aroma. Jistě vás zajímá, co si kupuje a jíte, proto pro vás Diana Fish připravila důležité informace - dnes právě o okounu nilském.

Charakteristika okouna nilského

Jedná se o velkou sladkovodní dravou rybu, která původně pochází od břehů rovníkové Afriky. Velikost okouna nilského je okolo 120 - 130 cm, ale nejsou výjimkou téměř dvoumetroví dospělí jedinci. Od velikosti se odvíjí i hmotnost, která se pohybuje až do 200 kg.

Okoun nilský se živý menšími druhy ryb a dalšími vodními živočichy, kdy uloví například i kachnu. Většinou však loví u dna, kdy spoléhá na svůj dobrý zrak a rychlost útoku. Jeho maso je narůžovělé, s nízkým obsahem tuku a chuťově je podobné candátovi.

okoun

Zajímavost

Okoun nilský (latinsky Lates niloticus, označovaný také jak Robalo nilský) byl v roce 1955 uměle vysazen nedaleko Viktoriina jezera, kam se během několika let také rozšířil a biologové měli za cíl, aby se zde usadil natrvalo. Tento plán byl splněn, měl však velmi negativní ekologický dopad. Okoun se prudce rozmnožil, což mělo za následek téměř vyhubení tamní populace některých rybích druhů, kterými se okoun nilský živí. Jakmile se populace okouna v 80. letech snížila velkým výlovem, začali se téměř vyhynulé rybí druhy vracet.

Okoun nilský - z Diany do vaší kuchyně

Diana nabízí na svých pultech filety okouna nilského, který byl odchycen do sítí ve volné přírodě. Odchyt probíhá nejčastěji v Tanzánii. Nutriční hodnoty jsou na 100 g masa 345 KJ. Okoun nilský je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin a jeho příprava je bez omezení (lze smažit, grilovat, zapékat...).

Vyzkoušejte recept: Okoun nilský na česneku a cibuli