3.12.2014

Štědrovečerní večeře v Čechách

Ke štědrovečerní večeři tradičně patří rybí polévka, bramborový salát a obalovaný kapr. V poslední době se ale daleko častěji setkáváme se štědrovečerní alternativou – smažený kapr bývá nahrazen jinou rybou, která je často připravována daleko zdravěji, než právě ve smaženém trojobalu. Pojďme se s Dianou podívat, čím lze vánočního kapra nahradit.

Losos, to je porce zdraví

Losos obsahuje nenasycené tuky, které jsou pro lidské tělo velice užitečné. Maso je bohaté na bílkoviny, a přestože tato ryba patří mezi tučnější, je díky nízkému množství kalorií vhodná i při dietě. Losos má narůžovělou svalovinu, což je dáno právě vyšším obsahem tuku (až 6g tuku/100g masa).

I když tato ryba nepatří mezi nejlevnější, měla by se v jídelníčku objevovat častěji – vyvážená nutriční hodnota bohatá na omega-3 a omega-5 mastné kyseliny a nízký obsah sacharidů i kalorií dělají z této ryby zdravou pochoutku.

štědrovečerní večeře

Pstruh lososovitý – křehký chutný, výtečný

Pstruh lososovitý je určen pro ty, kteří jsou přejeděni lososem. Je to ryba, která se produkuje ve farmových chovech. Oranžové zabarvení masa je dáno složením potravy, kterou je pstruh krmen. Maso tohoto pstruha je velice křehké, není cítit „rybinou“ a při přípravě stačí jen lehce dochutit. Tuto rybu můžete upravovat jak vcelku, tak rozporcovanou. Příprava je podobná jako u lososa, kdy může právě pstruh lososovitý být chutnou alternativou.

Treska se stane kulinářským zážitkem

Kulinářskou variabilitu tresky využívají i světoví kuchaři. Treska norská má bílou, plátkující se svalovinu, která je bohatá na vitamíny B, D a E, dále omega-3 mastné kyseliny, vlákninu i minerální látky. Maso je mimořádně křehké a při úpravě je potřeba postupovat opatrně, aby se nerozpadlo.

Dnes vám Diana představila ryby, které jsou vhodnou alternativou kapra. Již brzy na vás čekají recepty, jak tyto ryby připravit pro štědrovečerní tabuli.