7.1.2015

Zdravé ryby pro zdravé tělo I. a platýs

Možná jste jen přejedeni z vánočních svátků a chcete svému tělo trochu odlehčit a možná jste do nového roku vstoupili s předsevzetím, že budete jíst zdravě a dodržovat zdravý životní styl. Ať patříte do té či oné skupiny, pamatujte na to, že ryba má být v našem jídelníčku obsažena alespoň 1-2 krát týdně. Proč? Protože je přeci zdravá!

6 důvod, proč jsou ryby zdravé

Všude slýcháváte, že se ryby mají jíst často, protože jsou zdravé. Proč jsou tedy ryby zdravé a čím jsou prospěšné pro lidské tělo?

  • Ryby obsahují omega 3 mastné kyseliny (známé jako jód), které snižují onemocnění srdce a kardiovaskulární soustavy.
  • Ryby jsou zdrojem bílkovin, vitamínů (především A, B (B2-riboflavin), dále vitamín D) a minerálních látek (zinek, železo, vápník, hořčík, draslík...).
  • Ryby jsou dobře stravitelné a lidské tělo je využije na maximum.
  • Ryby jsou nezbytné pro zdravý vývoj očí, mozku i kostí a při správné volbě jsou vhodné i pro těhotné ženy a vývoj plodu.
  • Ryby pomáhají při kardiovaskulárním onemocnění a pomáhají mírnit i příznaky lupénky.
  • Ryby jsou vhodné nejen při redukci váhy a hubnutí, ale také při stravování zaměřeném na přibývání váhy.

Dietní ryba? Třeba platýs!

dietní ryba

Platýs je velmi oblíbenou rybou, která se v kuchyni upravuje smažením, vařením, dušením, grilováním i pečením. Maso z platýze patří k tomu nejlepšímu, co nám moře nabízí.

Velkou předností je rychlé a jednoduché oddělení masa od kostry. Diana nabízí nejen filetovanéhoči chlazeného, ale i skvělého uzeného platýse. Navíc jeho energetická hodnota ve 100 gramech masa je pouhých 300 KJ.

Další dietní ryby

Dalšími dietními rybami do 400 KJ je například candát, treska či pangasius (na rozdíl například od kapra s 530 KJ či lososa s 850 KJ/ 100 g).

Již příští týden se můžete těšit na zdravý recept, kde se dozvíte, jak snadno připravit právě platýse.