Česká republika je známá svojí oblibou v grilování. Jakmile slunce vystrčí první paprsky, už už se chystá opékání, nakládá se maso a svolávají se přátelé, aby se sešli u chutného jídla připraveného na grilu. Mezi Čechy v oblibě vítězí především kuřecí a vepřové maso. Ale co si vzít inspiraci z přímořských států a vyzkoušet grilování ryb?
Ryba na grilu – která je nejlepší?
Rybí maso je křehké a na grilu je připravené během chvilky - daleko rychleji než drůbež či vepřové. Na gril jsou vhodné jak celé ryby, tak filety.
Pokud s grilováním ryb začínáte, jistě se nemusíte bát klasiky, jako je pstruh, makrela či candát.
Jednoduše a velmi chutně lze připravit také tuňáka, platýse nebo úplnou novinku filet z vlkouše obecného, který je oblíbenou skandinávskou pochoutkou.
Jestli jste v grilování už profesionálové, připravte na grilu například filet lososa s kůží či kambalu, která patří mezi opravdové rybí skvosty. Od dubna pro vás Diana připravila novinku - makrelové filety.
Jak můžete ryby na grilu připravovat?
Doba úpravy záleží jak na způsobu přípravy, tak na velikosti masa. Většinou se ryby na grilu připravují v rozmezí 7 – 15 minut, velké kusy až 30 minut. Následně hrozí, že by mohlo být maso přesušené. Jakým způsobem můžeme rybu na grilu připravovat?
Rošt na ryby (celé ryby nebo filety s kůží)
Alobal (filety s kůží bez kůže a steaky)
Papilot z pečícího papíru
Jaké tipy přináší Diana pro grilování ryb?
Filety nejdříve opékejte stranou bez kůže. Tím docílíte, že se maso správně „zatáhne“ a nezkroutí se.
Pokud se pustíte do grilování filet, maso pečlivě hlídejte – má tendenci se snáze vysušit.
Jako příloha k rybám se hodí světlé i celozrné pečivo, brambory, dále zelenina (cuketa, lilek, rajčata..) a zajímavé je například i nakládané kyselé zelí.
Ryby nepotřebují žádné složité přípravy a kombinace chutí. Nechte vyniknout jemné chuti a zkombinujte rybu s bylinkami, pepřem a solí. Uvidíme, jakou delikatesu díky několika málo surovinám vykouzlíte.
Ryby solte až těsně před grilování. Není vhodné je nechávat dlouho v soli naložené.
Jako bylinky na dochucení rybího masa se hodí například tymián, šalvěj, citronová tráva, dále rozmarýn, koriandr, petrželka, majoránka i tymián.
Pokud s rybami na grilu začínáte, nic nezkazíte kombinací chutné ryby a másla. Ovšem másla stačí střídmě, jen aby podtrhlo chuť ryby. Pozor, při dlouhém grilování se může máslo přepalovat.
Důležitý je také olej, který k přípravě masa používáte. Mezi nejvhodnější patří olivový, ale pokud se nebojíte experimentů, vyzkoušejte i dýňový či lněný.
K dochucení ryb nerozlučně patří citronová či limetková šťáva.
Při grilování ryb odlehčíte svému trávení (na rozdíl od grilovaného vepřového či drůbeže) a dodáte tělu i cenné a zdraví prospěšné látky.
Chystáte se grilovat? Vyzkoušejte chutné ryby z prodejen či z e-shopu. Sledujte pečlivě stránky i Facebook, protože již příští týden vám Diana představí recept pro přípravu tuňáka na grilu.